اینترنت و فیلترینگ، یکی از دغدغه‌های حیاتی کشور


قطعی اینترنت و فیلترینگ جوانب گسترده و غیرقابل چشم‌پوشی داشته که این جوانب به حوزه اقتصادی کشور هم سرایت کرده است. نظرسنجی‌ها و پژوهش‌های اخیر در مورد نظرات مدیران عامل در ایران برای این موضوع آمار قابل توجهی را در این مورد نشان می‌دهند. طبق این پژوهش‌ها به نظر می‌رسد که برای مدیرانی که سنشان زیر ۴۰ سال است، اینترنت و فیلترینگ، یکی از دغدغه‌های حیاتی کشور است. در این پژوهش، مدیران عامل شرکتهای نیمه خصوصی در مورد زمان پایان قطعی اینترنت و فیلترینگ نگران نبودند.

بررسی جوانب مختلف اقتصادی اینترنت و فیلترینگ در ایران

گزارش اینترنت و فیلترینگ می‌تواند به تصمیم‌گیری‌های بهتر در حوزه اقتصاد کمک کند . شرکت مشاوره و مدیریت ایلیاد و گروه گزارش دنیای اقتصاد در اسفند ماه ۱۴۰۱ این گزارش را منتشر کرده‌اند. داده‌های این گزارش از نظرات مدیران عامل در مورد جوانب مختلف اقتصادی اثرات فیلترینگ بر اینترنت در ایران ۳۰۰ مدیر عامل در حوزه‌های صنعتی گوناگون جمع آوری شده‌اند.

اجرا کنندگان این گزارش با این اهداف این گزارش را عرضه کردند تا به گرفتن تصمیمات بهتر اقتصادی برای نهادهای تجاری کمک شود. این گزارش برای استفاده مدیران عامل، فعالان حوزه‌های تجاری، سیاستمداران در اقتصاد کلان کشور و مشاوران در این حوزه گردآوری شده است.

جوانب اقتصادی اینترنت و فیلترینگ در ایران

فیلترینگ اینترنت از نظر مدیر عامل‌های جوان

مدیران عامل جوان اینترنت و فیلترینگ را عاملی مهم در معضلات اقتصادی کشور می‌دانند. بنابر آمار و ارقام این گزارش حدود ۸۱ درصد مدیران عامل پایدار نبودن شرایط سیاسی و اقتصادی ایران را اصلی‌ترین و مهم‌ترین معضل اقتصادی در نظر می‌گیرند. به عقیده ۴۶ درصد آنها هم کمبود نقدینگی یک مشکل جدی دیگر است که مانع رشد سازمانی شرکت‌ها می‌شود.

شایان ذکر است که برای حل این معضلات دولت باید تصمیم‌های مناسب را بگیرد. حالا هم که نوبت به فیلتر اینترنت در ایران می‌رسد، در این گزارش نشان داده می‌شود که به طور کلی در بین تمام مدیران عامل، صرف‌نظر از سنشان فیلترینگ و اینترنت رتبه پنجم را دارد. با این وجود، برای مدیران عامل زیر ۴۰ سال فیلترینگ اینترنت رتبه دوم در بین دغدغه‌های اصلی مشکلات اقتصادی را دارد، مخصوصاً در بین روسای شرکت‌های خدماتی بزرگ.

فیلترینگ اینترنت و شرکت‌های خصوصی و نیمه خصوصی

فیلترینگ جدید در ایران دغدغه چندان بزرگی برای شرکتهای نیمه خصوصی نیست. آمار گزارش منتشر شده نشان می‌دهد که فیلترینگ اینترنت معضل بغرنجی برای روسای شرکت‌های نیمه خصوصی نیست. این مسئله بیشتر برای مدیران عامل جوان شرکت‌های خصوصی مسئله اساسی محسوب می‌شود. این مسئله باید برای دولت هم مهم باشد چون فلج شدن بخش خصوصی اقتصاد کشور به خاطر فیلترینگ در ایران می‌تواند لطمه غیر قابل جبرانی به کل اقتصاد کشور وارد کند.

بر طبق پژوهش‌های دیگر این پرسشنامه، از مدیران عامل نظرات مربوط به معضلات مهم همیشگی شرکتشان جمع‌آوری شد. در قسمت نظرات، این مدیران عامل کمبود نقدینگی و مشکلات تأمین آن، مشکلات مربوط به جذب و حفظ منابع انسانی برای شرکت، پایدار نبودن شرایط اقتصادی و تغییر لحظه‌ای نرخ ارز را از جمله مشکلات همیشگی خود اعلام کردند.

فیلترینگ اینترنت از نظر مدیر عامل‌های جوان

عواقب اینترنت و فیلترینگ در ایران

دورنمای رونق اقتصادی ایران امیدوار کننده نیست با اوضاع فیلترینگ اینستاگرام و رسانه‌های اجتماعی دیگر در ایران خیلی نمی‌توان در مورد اقتصاد ایران و آینده آن خوشبین بود. داده‌های این گزارش این مسئله مشکلات محدودیت اینترنت را تأیید می‌کنند. طبق این داده‌ها، از ۳۰۰ مدیر عامل در شرکت‌ها در ۲۷ حوزه اقتصادی 5 درصد آنها نسبت به بهبود اوضاع اقتصادی و رونق آن در کشور دیدگاه مثبتی دارند. این در صورتی است که این میزان در سال ۱۴۰۰ حدود ۳۷ درصد بود.

عواقب اینترنت و فیلترینگ در ایران فراگیر است

پیش‌بینی حدود ۵۰ درصد از مدیران عامل رکود و افت بیشتر شرایط اقتصادی در سال جاری است و ۴۰ درصد آنها معتقد هستند که اقتصاد ایران رکود نسبی خواهد داشت. همه اینها بیانگر ناامیدی و یأس فراگیر برای اقتصاد کشور است. عواقب این مسئله جدی و گسترده است. برای مثال، مهاجرت نیروی کار به خارج کشور و کاهش بیشتر میزان سرمایه‌گذاری در کسب و کارهای ایرانی از جمله عواقب مهم شرایط نابسامان اقتصادی ایران می‌توانند باشند.

عواقب اینترنت و فیلترینگ

اینترنت و فیلترینگ: دیدگاه مدیران عامل نسبت به عملکرد اقتصادی و مالی شرکت خودشان چطور
است؟

با این که مدیران عامل شرکت‌کننده در این پژوهش با توجه به اینترنت و فیلترینگ امید زیادی به شرایط کلی اقتصاد ایران ندارند، اما گزارش دیدگاه مدیران عامل نسبت به عملکرد خود شرکت‌هایشان نظر متفاوتی را نشان می‌دهد.

با توجه به آمار این گزارش، ۴۷ درصد از مدیران عامل شرکت‌کننده در این گزارش امیدوار هستند که رشد مالی شرکتشان در ۱۴۰۲ بیشتر خواهد شد. بیشتر این شرکت‌ها شرکت‌های نسبتاً کوچک بازرگانی و تولیدی هستند و مدیران آنها دیدگاه مثبت و خوشبینی را قسمت عملکرد مالی شرکت خود در سال جاری دارند.

اینترنت و فیلترینگ در ایران: سال ۱۴۰۱، سالی چالش برانگیز برای کسب و کارها

سال ۱۴۰۱ سال خوبی برای شرکت‌ها و کسب و کارها و مخصوصاً شرکت‌های کوچک نبوده است. در این سال، تمام شرکت‌ها چالش‌های متعددی مثل افزایش اختلال در اتصال به اینترنت، افزایش شدید تورم، فیلتر شدن رسانه‌های اجتماعی و نارضایتی مردم داشتند. تقریباً نیمی از شرکت‌کنندگان در پرسشنامه اطلاع دادند که عملکرد تجاری شرکتشان در سال ۱۴۰۱ کاهش داشته است.

فقط ۱۰ درصد از مدیران اظهار داشتند که در سال گذشته عملکرد مالی شرکتشان افزایش پیدا کرده است. اما به طور کلی، عملکرد تمام شرکت‌هایی که در سال گذشته کمی رشد مالی داشته‌اند، با عواملی مانند اینترنت و فیلترینگ در طی دو سال اخیر حدود ۳۰ درصد کاهش پیدا کرده است.

فیلترینگ چالشی برای کسب و کارها

اینترنت و فیلترینگ در ایران: اولویت‌های کاری جدید شرکت‌ها

برای حجم قابل توجهی از مدیران عامل، اولویت کاری شرایط شرکت و مسائل جاری و عملیاتی آن در سال 1401 بود. این میزان شامل حدود ۶۵ درصد از مدیران عامل می‌شد و بقیه مدیران عامل اولویتشان توسعه و رشد شرکتشان بود.

اینترنت و فیلترینگ: فناوری‌های روز برای بهینه ساختن کسب و کارها مهم هستند

استفاده از آخرین تکنولوژی‌های روز برای تمام کسب و کارها می‌تواند به رشد و توسعه آنها کمک کند. خیلی از مدیران عامل شرکت کننده در این پرسشنامه این اعتقاد را دارند که پیاده‌سازی فناوری‌های روز می‌تواند کسب و کار آنها را توسعه دهد.

۶۱ درصد آنها مایل به استفاده از هوش مصنوعی برای رشد کسب و کار خود هستند. شاید این به این خاطر باشد که در دهه‌های اخیر هوش مصنوعی استفاده رایجی مثل یادگیری ماشینی در کسب و کارها داشته است. به غیر از هوش مصنوعی، مدیران عامل هم تمایل به استفاده از اینترنت اشیا و اینترنت نسل پنجم در کسب و کارشان را دارند که ممکن است با اینترنت و فیلترینگ دشوار یا غیرممکن به نظر برسد.

اقدامات لازم برای پیاده‌سازی فناوری‌های روز در کسب و کارها

بنابر عقیده مدیرعامل شرکت کننده در این نظرسنجی، پیش از اعمال هرگونه فناوری در روال‌های کسب و کار باید تغییر در الگوهای کسب و کار به وجود بیاید. برای همین، تغییر در روندهای کسب و کار عامل مهمی برای ۴۱ درصد از مدیران عامل شرکت کننده در این نظرسنجی است.

بعد از این عامل، تمرکز بر فرایندهای کسب و کار مسئله مهم دیگری محسوب می‌شود. حدود نیمی از مدیران عامل اعتقاد دارند که تغییر فرهنگ سازمانی به شامل کردن فناوری‌های روز در شرکت‌ها کمک شایانی می‌کند. برای ۳۳ درصد از مدیران عامل هم نوع فناوری اعمال شده برای تحول دیجیتال شرکتی مهم است. در این میان، فقط ۱۶ درصد از مدیران عامل شرکت کننده به بهبود تجربه کاری کارمندان اهمیت می‌دهند.

فناوری های روز وابسته به اینترنت

تأثیر اینترنت و فیلترینگ بر برنامه‌های کاری و حال روحی مدیران عامل

به نظر می‌رسد که فیلتر شدن و اثرات آن بر کسب و کارها بر سبک زندگی مدیران عامل هم تأثیر داشته است. بر طبق آمار نظرسنجی، مدیران عامل از رسانه‌های اجتماعی مثل واتساپ و اینستاگرام بیشترین استفاده را دارند. به طور میانگین، آن‌ها دو ساعت در روز را در شبکه‌های اجتماعی سپری می‌کنند.

تاثیر فیلترینگ اینترنت بر افزایش استرس مدیران عامل

بر طبق آمار این گزارش، 65 درصد مدیران عامل در سال 1401 گزارش دادند که در هفته استرس زیادی دارند. جالب است که این میزان در سال 1401 حدود 50 درصد بود. 10 درصد از مدیران هم فقط دو بار در سال استرس شدید داشته‌اند.

در این بین فقط 3 درصد از مدیران عامل گزارش کردند که هیچ استرسی در طول سال کاری خود ندارند. علاوه بر این، مدیران عامل شرکت‌کننده گزارش دادند که میانگین ساعت‌های کاری آنها نسبت به سال 1400 یک ساعت در روز کمتر شده است و آنها به طور متوسط روزانه 10 ساعت کار می‌کنند.

ما تلاش میکنیم تا یک پایگاه محتوایی قابل اعتماد برای مخاطبان باشیم!

مقالات مرتبط

نظرات