رم بیشتر یا رم سریع تر؟
این روزها سرعت برای همه در اولویت است. همه دوست دارند سریع و تیز از کنار همه چیز عبور کنند. علاقه مندان به دنیای الکترونیک نیز از همه بیشتر به دنبال سرعت هستند. آنها با وسواس زیادی قطعات سخت افزاری سیستم عامل خود را برای داشتن عملکردی سریع و بدون تأخیر انتخاب میکنند. اما وقتی حرف رم میشود، انتخاب ساده نیست و موضوع کمی پیچیده میشود، رم بیشتر یا رم سریع تر ، مسئله این است! برای پاسخ این سؤال در ادامه با ایساج Esaj همراه شوید.
رم بیشتر یا رم سریع تر ؟
با کمی بد قلق بازیهای سیستمهای قدیمی، اکثریت فقط و فقط به فکر خرید سیستم جدید هستند و لاغیر! اما دریغ از اینکه در بیشتر مواقع فقط با ارتقاء حافظه، میتوان سیستم قدیمی را به یک دستگاه سرپای باکیفیت تبدیل کرد. برای انتخاب حافظه علاوه بر ظرفیت بالا، فاکتورهای دیگری هستند که میتوانند سرعت سیستم را بالا برده و رضایت کاربر را جلب کنند. اگر در انتخاب رم بین خرید رم بیشتر یا رم سریعتر مردد هستید، این متن از وبلاگ ایساج را از دست ندهید.
(در ایساج بخوانید: هدیه شتاب در پرداخت همراه اول چیست؟)
سرعت حافظه چیست؟
برای پاسخ این سؤال که چه نوع رمی (رم با ظرفیت بیشتر یا رم با سرعت بیشتر) مناسب سیستم شما است، باید کمی حوصله بخرج داد تا بیشتر با رم و عملکرد آن آشنا شد. حتما برای به دست آورد اطلاعات درباره رم با واژه ماژول رم زیاد روبه رو شدهاید، حالا ماژول رم چیست؟ ماژول رم یا ماژول حافظه (Memory module)، یک تراشه است که روی آن مجموعهای از مدارهای الکتریکی قرار گرفته است.
بطور خلاصه وار، رم RAM به عنوان حافظهی کوتاه مدت (Random Access Memory) است که به پردازندهی سیستم (CPU)، برای ذخیره فایلهایی که بصورت مکرر و به سرعت به آنها نیاز دارد، کمک میکند.
استفاده از RAM به سیستم اجازه میدهد تا بدون معطلی، فورا دستور کاربر را اجرا کند. اغلب کاربران، زمانی از سیستم خود ناامید میشوند و آن را کهنه و از کار افتاده میدانند که چند ثانیهای بیشتر برای اجرای دستورهایشان منتظر میمانند! بنابراین کم شدن سرعت بزرگترین عاملی است که کاربر را به فکر ارتقاء یا تعویض سیستم میاندازد! با این اوصاف، هر چقدر هم حافظهی اصلی ظرفیت زیادی داشته باشد، اما چون سرعت رم پایین آمده، آن ظرفیت کاربر را قانع نخواهد کرد!
حالا چرا کامپیوتری که تا کنون همراه تمامی فراز و فرودهای زندگیمان بوده، الان کم آورده و کند شدن سرعتش ما را کلافه میکند؟ چون نرمافزارهای جدید، نیاز بیشتری به فضای رم دارند، به همین خاطر رم قدیمی جوابگو نیست. حالا بنظر شما کدامیک اهمیت بیشتری دارند؟ رم بیشتر یا رم سریع تر ؟
(در مورد سلب امتیاز سیم کارت مطالعه کنید.)
تفاوت بین ظرفیت رم و سرعت رم
بر طبق نیاز کاربران، رمها با ظرفیتهای متعددی در بازار موجود هستند، و بر حسب مگابایت (MB)، گیگابایت (GB) یا ترابایت (TB)، اندازه گیری میشود. خرید یک رم با حجم بالا، بی برو برگرد، نیاز کاربر را تا سالها برای ذخیرهی فایلها و نصب انواع برنامه، برآورده و علاوه بر آن، با بالا رفتن سرعت، رضایت کاربر را جلب میکند. اما تا چه میزانی میتوان ظرفیت رم را روی سیستم بالا برد و به تناسب شاهد سرعت بالا بود؟ با در نظر گرفتن این موارد به راحتی میتوان انتخاب خوبی بین رم بیشتر یا رم سریع تر داشت.
بالا بردن حجم رم کامپیوتر تا جایی بر روی سرعت رم، نتیجهی مثبت دارد، و از جایی به بعد، واقعا پاسخگو نیست و سرعت ثابت میماند. مثلا، حجم ایدهآل حافظه، برای عملکرد روان اپلیکیشنهای خیلی سنگین مربوط به ویرایش حرفهای فیلم یا گیم، 16 گیگابایت است. اما اگر به هدف افزایش سرعت، بجای 16 گیگابایت از رم 32 گیگابایت استفاده شود، هیچ گونه تغییری ایجاد نخواهد شد!
اگر هدف اصلی از ارتقاء رم، افزایش سرعت سیستم است نه حجم ناکافی، باید برای رفع نیاز خود، فاکتورهای دیگری را در نظر گرفت، که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
(از مطلب تفاوت سیم کارت دائمی و اعتباری مطالعه کنید.)
رم بیشتر یا رم سریع تر : ظرفیت رم مورد نیاز هر کاربر
ظرفیت رم بر اساس فعالیتهای کاربر قابل تشخیص است. مثلا اگر کاربر یک گیمر حرفهای است و دائما در حال بازی آنلاین و آفلاین است، و از آنجاییکه برنامههای گیم، برنامههای سنگین و پرحجمی هستند، خرید رم با ظرفیت 16 گیگا بایت انتخابی ایدهآل است. اما اگر قرار است از سیستم برای وبگردی و استریم ویدئو استفاده کند، رم 4 گیگ و 8 گیگ بهترین انتخاب است.
تناسب بین ظرفیت حافظه رم و هدف کاربر، راهکاری عالی برای رضایتمندی کاربر است.
معیارهای انتخاب رم سریع
با دو پارامتر مهم میتوان سرعت رم را اندازه گیری کرد. یکی میزان فرکانس است، که بر حجم دادههای خروجی و ورودی تأثیر مثبت دارد. و دیگری، میزان تأخیر یا Latency است که به مدت زمان درخواست و پاسخ سیستم گفته میشود. فرکانس با مگاهرتز (MHZ) اندازهگیری میشود و هر چقدر عدد آن بزرگتر باشد، نشانگر سرعت جابجایی بالای رم است. معمولا بصورت پسوند بعد از اسم رم (DDR4-3200) قرار میگیرد.
تأخیر یا Latency به صورت مجموعهای از اعداد (مانند 5-5-5-12) نمایش میشود و هر چقدر این اعداد کوچکتر باشند، سرعت پاسخگویی رم به دستور شما، بالاتر است. (یعنی زمان کمتری باید منتظر اعمال دستور خود باشید.) طبق این دو پارامتر میتوان با انواع سرعت رم آشنا شد.
خب، برای اینکه سرعت سیستم بالا رود، همانطور که گفته شد باید بین انتظارات کاربر و حجم رم تناسب باشد و بعد از آن برای اطمینان از سرعت رم، پارامترهای فرکانس و تأخیر را در نظر گرفت.
نکتهی قابل توجهای که در انتخاب رم باید در نظر گرفت، تطابق رم با مادربرد است. یعنی اگر مادربرد سیستم شما 1333 مگاهرتز باشد، اما رم RAM شما 2000 مگاهرتز، سرعت رم فراتر از سرعت مادربرد نخواهد رفت و رم سریع محدود به سرعت مادربرد میشود.
(با ربات تبدیل استیکر به عکس آشنا شوید.)
رم بیشتر یا رم سریع تر : تفاوت رم های کامپیوتر
اگر رم شما آنبرد Onboard است، یعنی رم روی برد لحیم شده است، شما نمیتوانید برای ارتقاء آن کار کنید و مجبور هستید که سیستم را تغییر دهید. اگر نه، باید ببینید که رم شما چند اسلات (شکاف) رم دارد. رم DDR2، نسل دوم رمهای دوکاناله، حداکثر 4 گیگابایتی است. رم DDR3، نسل سوم رمها دوکاناله، میتواند تا 8 گیگابایت ارتقاء پیدا کند. با این اوصاف، مشخصات رم خوب را میتوان با اهداف کاربر، نوع مادربرد، ظرفیت، فرکانس و زمان تأخیر تعیین کرد.